Startpunt 'stichting Weeskinderen in Rwanda'
stichting Weeskinderen in Rwanda
Hulpverlenen en delen vanuit het hart is de toekomst
Gratis boeken | Over de stichting | Resultaten Donaties en ANBI | Contact

Hulpverlenen en delen vanuit het hart is de toekomst

Vorig jaar in juni 2018, totaal onverwacht, ontglipte Ria ons zo plotseling. Wie zag haar overlijden aankomen? Niemand... Dag in dag uit stond 'ons mam' (zoals we in onze streek zeggen) op met een flinke dosis positiviteit, plannen en ideeën. Ontembaar en optimistisch. En dat al zo lang op één nier!

Ria van de Ven-Gijsbers in 2017

Ze doneerde haar andere nier aan mij (haar jongste zoon) in 1998, toen mijn eigen twee nieren volledig uitvielen. Ze heeft mij een doorstart - een tweede leven - gegeven en ze bleef daarna nog regelmatig zeggen „als het zich nog een keer zou voordoen, zou ik je zo wéér een nier geven". Puur onvoorwaardelijke liefde. Ze vond kinderen, de jongere generatie - overal ter wereld - heel belangrijk. Zij zijn namelijk de toekomst. Zij zullen verder bouwen aan de visie en wens om de planeet naar het niveau te tillen waar vrede, gelijkheid en voorspoed voor iedereen de levensstandaard is.

Mijn moeder is nog dagelijks bij me, via de nier die ze mij schonk 21 jaar geleden. Dag in dag uit zuivert het mijn lichaam. Het heeft zich helemaal geïntegreerd in mijn lichaam, het is één met mijn lichaam. En ik voel me nog altijd onveranderd gezond en heb nauwelijks bijwerkingen van de medicijnen die ik nog steeds dagelijks inneem. De medicatie voorkomt afstoting van de transplantie-nier en houdt de bloeddruk in toom.

Ria en Kees
Kees en Ria (2018)

De laatste jaren voelde Ria wel dat haar lichaam een versnelling terug schakelde. Daar had ze moeite mee. Want de gedrevenheid om bezig te zijn met ontwikkelingshulp voor Rwanda en boeken te schrijven bleef zich dagelijks aandienen. Ze kreeg hulp van Kees Cornelissen en nog meer lieve hulpzame vrijwilligers met even zoveel geduld en doorzettingsvermogen. Ze was er zo trots op dat ze haar verhalen heeft kunnen verwoorden en kon delen met iedereen.

Ze schreef in totaal 3 Nederlandse boeken en 3 Rwandese kookboeken. De "Kracht van doneren" inclusief video DVD dat ingaat op hoe het allemaal begon en over de eerste tien jaar hulpverlening. Met het uitbrengen van het tweede boek "Met trots te koesteren" kwam een wens tot vervulling om te schrijven over haar voorouders en het leven in de Brabantse Kempen tot negen generaties terug. Naast de ontwikkelingshulp voor Rwanda was dit een grote wens en passie van haar. Ze werkte er een hele poos aan samen met Cor Gijsbers die met onuitputtelijke energie te hulp schoot. Cor had jaren daarvoor de eerste aanzet van een stamboom gemaakt en zag ook zijn wens vervullen.

In Murunda, verdeelt Ria geiten en het derde deel van het Rwandese Eet en Leef gezond boek
In Murunda, verdeelt Ria geiten en het derde deel van het Rwandese Eet en Leef gezond boek (2017)

Het derde en meest recente boek luidt "Hulpverlenen is met je Hart kijken". Daarvan is ook een Engelse versie uitgebracht met heel veel dank aan Katja Stokman voor de vertaling. Ria keek er zo naar uit om haar 25 jaar lange ontwikkelingshulp op een samenvattende en gestructureerde manier in boekvorm te krijgen. Maar hoe vlieg je zoiets aan? Ze bewaarde werkelijk alles wat maar met de hulpverlening aan Rwanda te maken had. Het hele huis lag vol. Ze vond het daarom een hele uitdaging om heel deze geschiedenis in te perken naar een kort en bondige samenvatting. Het resultaat mag er zijn. Het is een handzaam prachtig boek geworden met een mooie balans tussen de hoeveelheid tekst en fotomateriaal, want zeg zelf: een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Ria heeft aangetoond dat (zoals zij omschreef) zelfs een huismoeder in staat is om treffende ontwikkelingshulp op touw te zetten zonder dat het complex en omslachtig hoeft te zijn. Als je vanuit je hart opereert en deelt dan werkt het universum met je mee om anderen te ontmoeten in het hart en zo co-creatief wezenlijke hulpverlening tot stand te brengen.

Mwarajize Cyana, Heel hartelijk dank!
„Mwarajize Cyana”
Heel hartelijk dank!

Ze is niet meer bij ons. Voor ons naasten nog altijd flink slikken. Alsof ze vorige week nog door Eersel wandelde en her en der een praatje maakte vol bezieling over wat haar bezig hield. Het heeft daarom een tijd geduurd voordat wij als nabestaanden een beeld hadden hoe we de stichting wilden voortzetten. Nieuwe projecten opzetten in Rwanda zoals Ria deed, is voor ons helaas niet weggelegd. In overleg met de Rwandese contactpersonen vinden we een oplossing voor de donaties.

We hebben besloten om ons te wijden aan het delen van Ria's gedachtengoed, op het inspireren van iedereen die in het hart resonantie voelt om voor een ander iets te betekenen. Hulpverlenen en delen vanuit het hart is wat ons betreft ook de toekomst. Daarom willen we graag het werk van Ria als lichtend voorbeeld blijven uitdragen. Door de talloze voorbeelden te delen van haar hulpverlening over de afgelopen 25 jaar.

Dit zullen we gaan doen in de vorm van informatie via internet, te bereiken over de hele wereld. Op de website van stichting weeskinderen in Rwanda vind je onder andere de beschrijvingen van alle projecten, de nieuwsbrieven, de nieuwsartikelen, de algemene brochures in drie talen. En op ons Youtube kanaal vindt u interviews en videomateriaal. Ten slotte zijn Ria's boeken beschikbaar. Al deze boeken zijn vanaf nu volledig (incl. verzending) kosteloos beschikbaar. Klik hier voor meer informatie om uw exemplaar, of meerdere exemplaren toegestuurd te krijgen. U staat vrij om onbeperkt aantal boeken te ontvangen en ze bijvoorbeeld verder uit te delen.

Met Licht en Liefde,
Michaël jr, alsmede namens Mariëlle en Michaël sr.

Zonsondergang in Crête Congo-Nil
Zonsondergang in Crête Congo-Nil tijdens Ria's laatste reisbezoek aan Rwanda (26 oktober 2017)

Terug naar boven

Copyright ©2004-2022 stichting Weeskinderen in Rwanda www.weeskindereninrwanda.nl K.v.K. nummer te Eindhoven 17128822