Startpunt 'stichting Weeskinderen in Rwanda'
stichting Weeskinderen in Rwanda
Hulpverlenen en delen vanuit het hart is de toekomst
Gratis boeken | Over de stichting | Resultaten Donaties en ANBI | Contact

Artikel in de lokale krant PC55

Maart 2018


Onverwachts hoog bezoek uit Rwanda

Monseigneur Anaclet in Eersel

Door Harrie Wenting

Begin maart is bisschop Anaclet, uit Rwanda voor een bezoek in Rome. Een strak programma. Hij verneemt dat Ria van de Ven een nieuw boek over de projecten in zijn bisdom Nyundo in Rwanda heeft geschreven en daar wil hij zijn interesse in tonen en een bijdrage aanleveren. Hij maakt een dag vrij enr eist naar Nederland. Op 8 maart 2018 brengt hij een bezoek thuis bij Michael en Ria van de Ven in Eersel.

De Nederlandse tak voor steun aan het Afrikaanse land, wordt vanuit Eersel geleid door Ria van de Ven. Zij is al vanaf midden jaren negentig begaan met de ontwikkeling van in dit land. Voor hulp aan de grote aantallen weeskinderen is er in 2000 de Stichting Weeskinderen in Rwanda opgericht.
In een nieuw boek – Hulp verlenen is met je hart kijken – dat over een maand verschijnt, heeft ze de projecten die ze eerder opzette beschreven. Het is een boek met verhalen over 25 jaar hulp aan een arm Afrikaans land dat verscheurd werd in 1994 door een gruwelijke genocide. Het boek wordt vertaald in de Franse en Engelse taal. Mgr Anaclet heeft er met zijn bezoek een eigen pagina aan het verhaal toegevoegd.

Ria en Rwandese monseigneur Anaclet in Eersel.
Ria en Rwandese monseigneur Anaclet in Eersel

Door bij het goede werk gebruik te maken van de infrastructuur van het Rwandese bisdom, kon Ria Van de Ven samen met Abbé Prosper al veel zaken van de grond krijgen. Monseigneur Anaclet is bisschop over het bisdom Nyundo in Rwanda en hij kent een groot deel van het werk van de Eerselse persoonlijk. In de voormalig Belgische kolonie vervult het geloof nog een belangrijke plek in de samenleving. Het bisdom van Anaclet omvat maar liefst 26 parochies en een deel van de vieringen vindt in de diverse dorpen plaats in gebouwen die op initiatief van Ria van de Ven gebouwd zijn. Een van die ruimtes staat in het dorp Gihinga, waar in 2017 een nieuwe multifunctionele accommodatie werd gebouwd. Het nieuwe gebouw werd afgelopen najaar door bisschop Anaclet ingezegend en wordt nu dagelijks gebruikt. De lokale bevolking gebruikt het gebouw voor scholing, gebedsdiensten en andere gezamenlijke bijeenkomsten.

De initiatieven van Ria van de Ven blinken vrijwel allen uit in eenvoud en doeltreffendheid. Ze gaf gezinnen te eten door het geitenproject, waarbij elke familie een geit kreeg. Ze regelde zaden voor een landbouwproject en eerder al verenigde ze families door wezen met nieuwe ouders samen te huisvesten.

Monseigneur Anaclet was duidelijk onder de indruk van het goede werk dat vanuit Eersel vorm krijgt. Om 15.00 vertrok hij naar vliegveld Zaventem om s’ avonds terug te keren naar Rome en zaterdags naar Rwanda.


Terug naar boven

Copyright ©2004-2022 stichting Weeskinderen in Rwanda www.weeskindereninrwanda.nl K.v.K. nummer te Eindhoven 17128822